Proponujemy zakup świeżych lub mrożonych filetów oraz patroszonych sandaczy. Ryba ta ceniona jest zarówno za delikatny smak, jak i właściwości odżywcze. Sandacz jest rybą drapieżną, słodkowodną, zamieszkującą głównie jeziora. Należy do rodziny okoniowatych. Jest ceniony przez smakoszy za białe, jędrne mięso o delikatnym, słodkawym smaku. Z tego względu jest doskonałym składnikiem wielu potraw. Świetnie sprawdza się jako danie obiadowe, ale też można go przygotować na specjalne okazje, np. kolację z przyjaciółmi czy jako przystawkę.
Dlaczego warto jeść sandacza?
Sandacz zawiera wiele składników odżywczych.
- Wysoka zawartość białka – ryba ta jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które niezbędne jest do budowy i regeneracji tkanek.
- Niska zawartość tłuszczu – w porównaniu do innych ryb mięso sandacza jest raczej chude, dlatego jest idealne dla tych, którzy dbają o dobrą sylwetkę.
- Bogactwo witamin i minerałów – spożywając regularnie rybę, dostarcza się organizmowi wielu, cennych witamin, takich jak witaminy z grupy B oraz minerałów, takich jak selen i fosfor.
Filety sandacza są bardzo łatwe w przyrządzeniu i doskonale nadają się do smażenia, pieczenia, gotowania na parze, duszenia oraz grillowania. Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty!