Gęsina to ciemne, wyborne w smaku mięso, które zawiera sporo witamin i minerałów, w tym żelazo, magnez oraz fosfor. Od wieków spożywane jest z okazji dnia św. Marcina (11 listopada) jako symbol dostatku i obfitości.
W wielu rodzinach tradycja spożywania dorodnej gęsi 11 listopada jest pielęgnowana po dziś. Nic dziwnego, idealnie sprawdza się na wykwintny obiad lub kolację. W hurtowni Tęczowy Pstrąg sprzedajemy gęsie tuszki, udka oraz piersi.
Tradycyjna, pieczona tuszka gęsi to klasyczna potrawa, która gości na wielu, polskich stołach z okazji dnia św. Marcina. Można ją podawać z jabłkami, żurawiną, buraczkami lub ziemniaczkami. Z tuszki przepyszny jest również pasztet, który jest doskonałą przystawką na świąteczny stół.
Udka gęsie przygotowuje się natomiast metodą długiego duszenia w tłuszczu, stają się dzięki temu aromatyczne oraz delikatne. Serwowane są z puree z ziemniaków lub z kiszoną kapustą. Piersi z gęsi smaży się najczęściej na patelni lub przygotowuje się w piekarniku. W dniu św. Marcina podaje się je w sosie ze śliwek lub żurawiny, które podkreślają ich smak.
Dostępne w Tęczowym Pstrągu gęsi są zawsze świeże i pochodzą od sprawdzonych dostawców. Zapraszamy do składania zamówień.